Mali ženski razgovori s jedinstvenom umjetnicom

Proslavljena umjetnica, autorica i multimedijalna osoba Alka Vuica, nedavno je proslavila svoju četrdesetu godišnjicu rada. Iza nje su brojne poznate pjesme, hitovi i njezini i drugih

izvođača. Uvijek atraktivnog izgleda, moderna i pomalo karizmatična plijeni pažnju na svojim nastupima. Za sebe kaže da je plaha i dobra, te da je svijet postao previše materijalan. Ova dama odiše iznimnom inteligencijom i šarmom i uvijek me oduševi svojim izjavama. Na kavici sam ju pitala i ovo

1.Za sebe volite reći da pišete pjesme od kada ste naučili pisati. Kako ste prepoznali talent za pisanje?

Alla:Ne znam,to se dogodilo spontano…Počela sam pisati pjesme i objavljivati u školskim novinama.

2.Nedavno ste obilježili 40 godina karijere, u kojoj nižete brojne nagrade i velike hitove za sebe i druge ( Josipa Lisac; Danas sam luda, Gdje Dunav ljubi nebo; Boris Novković; Mi smo jači i od sudbine, Plakat ću sutra; Željko Bebek; Da je sreće bilo; Neno Belan ; Dotakni me usnama, Plešem ispod oblaka, Massimo Savić; Moja ljubica ima bubica, Ti nemaš milosti; Oliver Dragojević; Lijepa bez duše Toni Cetinski; Ja sam zaljubljen, Cassanova; Sandi Cenov; Ni na sjever ni ja jug, Ako boga znaš…..)

Kako danas gledate na svoju karijeru, da li biste nešto napravili drugačije?

Alka:Puno ranije bi počela i sama pjevati. Trebalo mi je dosta hrabrosti da se popnem i sama na binu…A od malena sam bila fascinirana glazbom i muzičarima.

3.Vaš prvi album nazvan je Alka Wu Winnetou. Ima li kakve veze sa Vašim djetinjstvom i odrastanjem?

Alka:Kako da ne,moja prva ljubav bio je Winnetou i prve pjesme sam njemu pisala… O tome i govori moja pjesma na prvom albumu “Winnetou”

4.Pjesma Laži me vrlo je značajna u Vašoj karijeri. Dobila je i nagradu za pop hit godine i osvaja publiku i izvan zemlje. Pjesma je i danas veliki hit.

Alka:Imala sam tu sreću da su mi aranžman za pjesmu i produkciju napravili Dino i Luky,tako da ta pjesma i danas zvuči  fantastično. Dino Dvornik mi je puno pomogao na početku karijere.Bili smo jako dobri prijatelji.

5.Mnoge pjesme koje znamo imaju Vaš potpis. Značajna je Vaša suradnja s mnogim pjevačima. Koje bi mogli izdvojiti i kako izgleda pisati pjesmu za drugu osobu ?

Alka:Pa izdvojila bih svakako “Gdje Dunav ljubi nebo” i “Danas sam luda”,iako i danas pišem za Josipu,ali te dvije pjesme su stvarno legendarne.Tu je i “Dotakni me usnama” Nene Belana,pa “Ja sam zaljubljen” Tonija Cetinskog. Naravno,jako je posebna i pjesma “Lijepa bez duše”…Puno sam pisala za druge,tako da mi to nije neki stress.

6.Na Euroviziji ste 1990. pobijedili sa pjesmom Hajde da ludujemo ove noći u ekipi sa Zrinkom Tutićem i Tajči. Pjesma je postigla ogroman uspjeh. Zatim visoko mjesto postižete sa pjesmom Daj obuci levisice s Danijelom Popovićem. Kakav je izbor pjesama bio tada na Euroviziji u odnosu na sad na Eurosongu?

Alka:Eurovizija ima svoj sistem kratkih i pitkih pjesama. Međutim,od kad je pobijedio Maneskin,čini mi se da se Eurovizija promijenila i da opet utječe na svjetsku glazbenu scenu. To je dobro,jer jedno vrijeme nije imala nikakav utjecaj.

7.Surađujete i sa  grupom Let 3 koji je ove godine postigao značajan uspjeh na Eurosongu. Što mislite o njihovom nastupu na Eurosongu?

Alka: Jako sam sretna što nas je Let3 predstavljao na Eurosongu. Ostavili su fantastičan dojam i maximalno ispromovirali Hrvatsku. Oni su konceptualni umjetnici i to treba razumjeti.

8.Savršeno pišete i ljubavne pjesme  i domoljubne. Od kuda Vam dolazi inspiracija?

Alka:To su muze… Ja sam pjesnikinja,inspirira me život,sve oko mene,osjetljiva sam na bol,ljubav,ljude,istinitodt…. Tako sam napravljena.

9.Napisali ste knjigu Kritika muškog uma koja na zanimljiv način opisuje muško ženske odnose. Od kuda inspiracija za knjigu.

Alka:Slušam prijateljie, čitam,imam svoja iskustva pa slažem kockice. Knjiga je duhovita,ali i prilično istinita,napravljena je od kolumni koje sam svojevremeno pisala u Gloriji.

10.Knjigu ste pisali u mladosti, kakvo je danas vaše mišljenje o muško ženskim odnosima. Jesu li se modernizacijom vremena promijenili i odnosi muškarac žena.

Alka:Naravno da se mijenjaju odnosi u društvu,pa tako i muško ženski. Na žalost sve se mijenja na gore,a ne na bolje. Fali poštovanja,romantike,gentelmentstva,ljubavi generalno…

11.Vaši scenski nastupi su zapaženi svaki je poseban na svoj način. Tko priprema Vaše scenske nastupe i tko je zadužen za Vaš stil. Za neke scenske nastupe ste i nagrađivani.

Alka: uvijek sam voljela biti posebna i drugačija,a pogotovo na sceni. Za odijevanje sam zadužena ja,a koreografiju osmišljava moja plesačica Tamara Vidakovic.

12.Kako njegujete svoj ten? Izgledate prekrasno.

Alka: Hvala lijepa,ali uvijek se trackam i mackam. Moja prijateljica Ena Begović u mladosti mi je rekla: Neka ti nikad ne bude žao dati novce za skupu kremu. Lice nosiš čitav život otkriveno,radje potroši za kremu nego za cipele.

13.Što radite u slobodno vrijeme?

Alka:Nikad nemam slobodnog vremena,ali volim čitati i gledati filmove.

14.Ima li nešto čega se bojite?

Alka:Kako da ne,bojim se puno stvari,ali nikada ne otkrivam javno dvoje strahove.

16.Iznenadili ste javnost svojim nedavno snimljenim spotom Pressidente kojeg pripremate za Festival u Vodicama. Tko su suradnici na spotu?

Alka: Spot je režirao moj dobar prijatelj i vrhunski fotograf Šime Eškinja.Snimao i montirao je Željko Jurešić,a u glume Dino Bubičić,Philip Dkleva,Ema i Alma Gračan i Tamarica Vidaković.

17.Koji su Vaši planovi za dalje? Možemo li očekivati još hitova?

Alka: Da ,konačno završavam svoj dugo obećavani album! Knjigu poezije i svoj rockerski album. Baš sam vrijedna!

18.Što biste poručili čitateljima za bolje i kvalitetnije međuljudske odnose za lakši život u ovim nezavidnim vremenima?

Alka: U svaki dan ubacite malo humora i zezanja,nemojte stvari gledati previše ozbiljno… Život je avantura,igrajte se i sve će se samo riješiti! Jer uvijek se sve samo i riješi,nervirali se mi ili ne!

 

Povezano

blefaroplastika

Blefaroplastika

U razgovoru sa dr.Ivonne Žgaljardić  razgovarali smo u njezinom Centru estetske kirurgije dr. Žgaljardić u Opatiji na Novoj cesti 46b. Ovaj put tema razgovora bila je