Iskustvo i stabilnost bezvremenske dame

Svojim dolaskom na 7. Festival estetike Abeceda ljepote, jedinstvena dama Zdenka Kovačiček dala je posebnu notu cijelom eventu, a organizatoru iznimnu čast i podršku.

Zdenka je sudjelovala na panelu Žena – zvijezda – poduzetnica u kojem se raspravljalo na temu ženske ljepote i mudrosti, o putu prema uspjehu, o tome kako panelistice održavaju  svoju liniju, o čemu razmišljaju u slobodno vrijeme i još mnogo toga. Panelistice su dobivale i pitanja publike na koja su strpljivo odgovarale.

U posebnom razgovoru sa karizmatičnom i bezvremenskom, Zdenkom Kovačiček dodatno smo razgovarali o njezinoj karijeri.

Već 60 godina suvereno vladate domaćom glazbenom scenom, ali i ostvarujete zapaženi međunarodni ugled. Bogatu solističku karijeru gradite po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem Vašom  drugom https://abecedaljepote.hr/wp-content/uploads/2020/05/SinglePost_8-Accommodation-Featured.jpgvi. Najveći uspjeh u tom polju ostvarujete mjuziklima “S https://abecedaljepote.hr/wp-content/uploads/2020/05/SinglePost_8-Accommodation-Featured.jpgvlju, Janis” i “Ella i Marilyn”. Za potonji ste bili i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Među ostalim priznanjima, dodijeljene su Vam Nagrada Elle za životno djelo, Večernjakova ruža za glazbenika godine, Porin u kategoriji najboljeg ženskog vokala , Nagrada za povijesni doprinos Hrvatskoj blues sceni.,a  nominirana ste i za Zagrepčanku godine.

Na vrhu hrvatske glazbene scene nalazite se već 60 godina, a ostvarili ste i impozantnu međunarodnu karijeru. Jedna ste od najboljih hrvatskih jazz-rock pjevačica i izvođačica bluesa, prvom dama jazza. Poznati ste po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama.

Na kraju Vaše karijere možete li nam malo reći o svojim počecima?

Moj početak je bio već sa 5 godina kad su me moji roditelji upisali u Pionirsko kazalište i tada sam odlučila da ću cijeli život ostati na sceni.Moj odabir je bio čvrst i odlučan jer sam bila fascinirana kazališnim svijetom.Iako me kasnije usmjerila glazba,ostala sam povezana sa kazalištem i scenom za čitav život.

U svojoj karijeri možete biti ponosni na puno svojih ostvarenja.

Dobili ste Porina za životno djelo za svoj sveukupni rad u glazbenoj umjetnosti.

Album Konstatacija jedne mačke, je izašao 2021. i bio je  nominiran za Rock album godine. Jedinstvena nominacija u svijetu koju imate jedino Vi. Natjecali ste se sa mladom generacijom sa novom pjesmom i osvojili Porina. Čestitamo !

Kako ste se osjećali u tom trenutku?

To je presedan čak u svijetu da netko sa 79.godina i novim pjesmama uz puno mlađu generaciju _ima takvu nominaciju.

Prvi album iz 1978. godine, jednostavno nazvan “Zdenka Kovačiček”, prošle godine reizdan je diljem svijeta pod epitetom “rijetke i iznimne ploče”, a nedavno je stigao i do svjetskih modnih pista – “Elektru” sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld izabrao je kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Time potvrđujete  status glazbenice ispred svog vremena.Jeli to najveće postignuće i vrh Vaše karijere i kakav je to osjećaj kada svoju glazbu čujete na tako velikom događaju?

Naravno da je to divan osjećaj,jer za mene Karl Lagerfeld najveći kreator svih vremena.Nisam bila ni svjesna toga da sam ispred svog vremena,jednostavno sam prihvaćala izazove i tako se sve posložilo u mom životu da su ta djela došla na pravo mjesto tek poslije 40 godina.Očito velikani kao što je Karl Lagerfeld  prepoznaju_prave vrijednosti.

Naslovna pjesmu s albuma “Frka” iz 1981.  od nedavno ima preko 18 milijuna pregleda na youtube kanalima. Kako tumačite to da je tak sada pjesma Frka postigla ogroman uspjeh.

Zahvaljujući Nipplepeople koji su pjesmu snimili u novoj modernoj verziji,mlada generacija je pjesmu prepoznala i prihvatila.Zbog izazovnog teksta,i dobrog groova,došla je na svoje.Tada,1981.g.bila je daleko ispred svog vremena.

Tokom svoje karijere nastupate  po svjetskim jazz klubovima, u Rusiju se vraćate čak 25 puta, a u Americi  predstavljate jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, “Love Is a Game”. Do sada ste izdali  17 albuma i nebrojeno kompilacija.

Sigurno se rado prisjećate ovih dijelova svoje karijere.

To je moj život,nikad nisam svjesno gradila karijeru,jednostavno sam se prepustila izazovima,stvaranju,kreiranju,putovanjima…a uspjeh je došao i dao mi poticaj da idem dalje i ne stajem..Najljepši osjećaj je čuti aplauz  publike,putovati po svijetu,pjevati na raznim jezicima,za razne kulture…nema ništa ljepše.

Poznati ste  po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu. Moram primijetiti prekrasni šešir koji  za vrijeme ovog razgovora imate na glavi, a oni su upečatljivi i u Vašim zadnjim spotovima. Kako ste se dosjetili male ali upečatljive stilske promjene?

Kako se mijenja vrijeme,glazba je postala vizualizirana,pa sam i ja unjela neke promjene u svoj imidž,što je prihvaćeno sa oduševljenjem.Znači da sam pogodila,ito mi je drago.Staša Čimbur ,velika umjetnica u izradi pokrivala,je zaslužna je za tu moju promjenu.

Nedavno ste održali koncert povodom Dana žena u prepunoj dvorani. Koncert je trajao satima, Vi niste stali. Vaša energija je zavidna. Zašto baš koncert povodom Dana žena?

Zato što je klub Peti kupe tako odlučio.Moja pjesma Žena za sva vremena,posvećena je ženama,i najidealnije je obilježila taj dan posvećen ženama.

U Hrvatskoj se prvi puta predstavlja kazališno djelo u pripovjedačkoj formi Ljubav , gubici i moda. Na  kazališnim daskama uz kolegice, pripovijedate o svojim odjevnim predmetima , o https://abecedaljepote.hr/wp-content/uploads/2020/05/SinglePost_8-Accommodation-Featured.jpgvi i rastancima.

To je prekrasan tekst Nore Ephron,američke spisateljice_,u kojem se mnoge žene prepoznaju.Svi smo mi imali prve https://abecedaljepote.hr/wp-content/uploads/2020/05/SinglePost_8-Accommodation-Featured.jpgvi,brakove,rađali djecu i sačuvali neke važne odjevne predmete iz mladosti.Vrlo emotivna predstava,koja nas i nasmije i rasplače tokom prikazivanja a isto tako i publiku.

Na Festivalu estetike smo, pa prvo moram pohvaliti Vaš izgled i pozitivnu energiju kojom zračite.  Što je za Vas ljepota ?

Ljepota dolazi iznutra,a to je kod mene valjda ta pozitivna energija koje hvala bogu imam u izobilju,a to se vidi uvijek kad sam pred nekim auditorijem…pred publikom.

Što biste poručili mladim djevojkama kojima je sve u izgledu, te na sve brže rastući trend odlazaka estetskom kirurgu kako bismo zadovoljili vanjske potrebe ljepote?

ODGOVOR: _Svaka djevojka odlučuje o tim stvarima sama.Ili se prilagoditi trendovima ljepote,ili slijediti svoj instinkt i njegovati upravo unutarnju ljepotu,razvijati svoj talent,i uživati u ljepotama umjetnosti i nekih skrivenih vrijednosti.

I danas vrlo rado posjećujete svoje kolege i podržavate ih u njihovim karijerama. Nedavno ste bili na premijeri predstave Rastanci u Rijeci. Koji savjet biste dali mladim osobama koje grade svoje karijere?

Slijedite svoje snove i ne odustajte nikad.Uz predani rad,učenje i https://abecedaljepote.hr/wp-content/uploads/2020/05/SinglePost_8-Accommodation-Featured.jpgv prema umjetnosti vaš rad će biti nagrađen kad ,tad.

Možemo li uskoro očekivati nešto novo od Vas?

Počinjem smišljati novi album.To je dugotrajan posao,pripreme,traženje tekstova,aranžera,_teme,gosti…moje pjesme uvijek nose neku poruku ,ili su dio mog intimnog života,samo tako mogu biti autentične i vjerodostojne.

Za kraj zahvaljujem na sudjelovanju na 7.Festivalu estetike i na intervju koji ste dali za gledatelje i čitatelje Abecede ljepote. U ime tima Abeceda ljepote, želim Vas sve najbolje u životu i puno zdravlja i ljepote.

 

Razgovor  vodila: Draženka Pleško

Još Objava:

Zatraži ponudu

Ako želiš dobiti više informacija o našim specijalnim ponudama ispuni sljedeće podatke

Interes za: