blefaroplastika

U razgovoru sa dr.Ivonne Žgaljardić  razgovarali smo u njezinom Centru estetske kirurgije dr. Žgaljardić u Opatiji na Novoj cesti 46b. Ovaj put tema razgovora bila je BLEFAROPLASTIKA, korekcija kapaka. Pitali smo;

Što je blefaroplastika?

To je korekcija kapaka, a razlikujemo blefaroplastiku gornjeg i donjeg kapka. To je vrlo rutinski zahvat kojeg vrlo često obavljamo kod nas u Klinici. Gornjoj blefaroplastici najčešće pristupaju nešto mlađi klijenti. Kad kažem mlađi mislim da one koji traže i donju blefaroplastiku jer fiziologija lica tako teće.

Kakav je oporavak nakon zahvata?

Oporavak kod gornje blefaroplastike je 7 dana flastera, najčešće nema nikakvih posebnih otoka niti plavica tako da se osoba može nakon sedam dana vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kod donjih kapaka je oporavak malo “teži” jer su donji kapci više skloni i plavicama i otoku, tako da postoperativni otok može trajati i do mjesec dana. Tu preporučujem bar dva tjedna oporavka kod kuće bez pojave u javnost da se ne primijeti da se radila estetska korekcija.

Kod blefaroplastike donjeg kapka bitno je da je klijent opušten da ima nizak tlak, jer što je tlak viši to se javlja veća otečenost u postoperativnom tijeku.

Kada klijentima objašnjavam da li se zahvat radi u lokalnoj ili općoj anesteziji volim naglasiti da zahvat nije bolan ali klijent mora biti miran do sat i pol dok se radi operacija. To naročito ističem kod klijenata koji su prvi puta kod mene. Ipak se radi o očima i ljudi su tu osjetljiviji nego da se radi o ekstremitetu. U operaciji se malo osjeti da se nešto dira oko oka. Tako da s te strane volim preporučiti opću  anesteziju, iako se zahvat vrlo lako može odraditi u lokalnoj anesteziji.

Treba li u jednom zahvatu napraviti korekciju i gornjeg i donjeg kapka?

Kod blefaroplastike radi se ono što je potrebno, ili gornji ili donji kapak. Ako su na gornjem kapku masni jastučići tada se radi gornji kapak. Ako imamo obješenu kožu ili masne jastučiće na donjem kapku tada radimo donji kapak. U određenoj dobi klijenti rade zajedno i gornji i donji kapak. No najčešće se potreba za gornjom blefaroplastikom pojavljuje koju godinu prije od donje.

Kakav je postoperativni tijek?

U postoperativnom tijeku se preporučuje  spavanje na leđima i sa glavom na povišenom odnosno sa dva jastuka. Zabranjeno je spuštati glavu ispod razine srca, jer ne želimo da se nakuplja tekućina i da se podiže tlak u operirana područja jer to sve utječe na otok  i postoperativne plavice. U prvih sedam dana preporučuje se stavljanje hladnih obloga isto iz razloga da se spriječi otok i plavice. Sve postoperativne upute kod ove vrste zahvata su sa ciljem smanjenja plavice i otoka. U terapiji uvodimo homeopatske pripravke koji utječu na ubrzavanje zacjeljivanja.Ono što želimo dobiti kada za sedam dana skinemo flastere je da otok bude manji a da plavice nema. To želimo i klijent i ja!

Zašto se klijenti odluče na blefaroplastiku?

Kad govorimo o ženskoj populaciji i o gornjem kapku, tada žene često kažu da im se šminka preljeva, u starijoj populaciji to postaje i zdravstveni problem jer težina viška kože koju stvaraju masni jastučići na gornjem kapku stvara poremećaj vidnog polja.

Kod donjeg kapka je to zbog viška kože i vrlo često kada počinju probijati masni jastučići koji ne izgledaju lijepo i klijent oči osjeća  kao male i teške.

Kakvi su rezultati blefaroplastike?

Rezultat se vidi odmah nakon operacije, za sedam dana kada skinemo flastere klijent osjeća odmor u očima i oči nisu tako teške.

 

Cijeli razgovor pogledajte na linku:

Povezano

blefaroplastika

Blefaroplastika

U razgovoru sa dr.Ivonne Žgaljardić  razgovarali smo u njezinom Centru estetske kirurgije dr. Žgaljardić u Opatiji na Novoj cesti 46b. Ovaj put tema razgovora bila je