Antonella Malis “od ambicije do smisla putem radosti”

 Foto: G.I.Tepeš

Antonela  Malis  operna  diva, sopranistica,  zavodi svojim elegantnim  i profinjenim glasom, a svojim estradnim nastupima  osvaja publiku diljem svijeta.

Klijenti  i čitatelji Abeceda ljepote Antonellu su imali prilike gledati u emisijama Celebrity makeover, te uživati u njezinom zavidnom glasu na eventu  Minute za Vas.

Ovu prekrasnu damu koja uživa u ljepotama života imali smo čast pozvati na kavu  i postaviti joj nekoliko pitanja ekskluzivno za Magazin Abeceda ljepote.

Antonella, u svoju ste karijeru odnedavno upisali i humanitarni  adventski  koncert  u Splitu, nakon 21.godine pauze i to  na inicijativu Turističke zajednice Grada Splita i nove splitske koncertne dvorane. Koncert je  održan u vrijeme kada su zajedništvo, empatija i međusobno pomaganje važniji no ikad. Večer je bila posebno emotivna jer je bila posvećena Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba za koje je  namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica.

ODGOVOR: Istina i jako sam sretna da je povod mog povratničkog koncerta u mom rodnom Splitu upravo bio projekt “Glasom od srca za osobe bez glasnica “započet 2019.godine, koncertom “Božićna Bajka “Malis Antonelle, dobrotvornom večeri u Zagrebu posvećenoj osobama bez glasnica,laringektomiranim osobama a glavni gosti koncerta su  i tada bili zbor Optimisti, laringektomirani pjevači pod vodstvom njihove osnivačice i voditeljice dr. logoped Tamara Živković Ivanović sa KBC Rebro. Podršku projektu je tada  dao i Grad Zagreb, MInistarstva kao i Europsko vijeće foniatara koji je baš tih dana   imao svoj kongres na KBC Rebro i prepoznao vrijednost ovog projekta kako za Europu tako i svijet općenito. Valja istaknuti i činjenicu da je zbor pjevača Optimisti jedinstveni takav slučaj u svijetu zahvaljujući njihovoj osnivačici i voditeljici dr. Živković za koju volim reći da je žena koja pomiče granice.Za mene su Optimisti ambasadori hrabrosti, jer pjevati bez glasnica je jednako kao penjati se na Himalaje bez nogu. Kao jednoj pjevačici ,kojoj je glas život otvorili su  mi cijeli jedan novi “svemir” u pogledu na glas te  koju on zapravo moć ima a  koliko smo uistinu svjesni njegove važnosti. Vrijeme pandemije  i lockdown je odložilo bilo naše koncertne planove i aktivnosti pa tako i ovaj koncertni projekt kroz 2020 i 2021 godinu,  no na inicijativu direktorice TZ Split Alijane Vukšić koja je prepoznala vrijednost projekta  i uvrstila ga u program Adventa 2021 godine (mjesec studeni)  koncert  je održan u novoj splitskoj koncertnoj dvorani Hrvatski dom  konačno opet pred publikom, a za sve  one koji su bili spriječeni doći a također su  humanitarno učestvovali prilozima za Hrvatsku udrugu laringektomiranih osoba  omogućen je bio izravan prijenos iz dvorane kao i snimka koncerta na youtube kanalu, popularno ON-line gledanje. Bila je to večer puna emocija u mom Splitu, gradu odakle je moj Glas potekao i odvažio se dalje u svijet. Posebna gošća te večeri je bila diva hrvatske estradne scene Zorica Konđa. Zbor Optimisti bio je “pojačan” splitskim snagama pjevača bez glasnica “Orilo Grmilo”. Cijela dvorana je pjevala sa nama .Srce puno.    Svijest o važnosti glasa nastavili smo humanitarnim  koncertom u Zadru koji je bio  u svibnju ove godine sa namjerom osnivanja kluba laringektomiranih osoba u Zadru.

Doznajemo da jedan sličan koncert pripremate i u Zagrebu. Želite li nam otkriti detalje?

ODGOVOR: .Volim u šali reći da mi je ova  2022 godina, godina tranzita. Posljednje dvije godine  učestalije pripremam  zanimljive projekte koji uključuju i raznovrsne suradnike pa tako i gradove.

Za sada bih mogla najaviti novi projekt konceptualno inovativnog, edukativnog i zabavnog sadržaja koji je premijeru imao u sklopu Advent Split 2022, a podržan je i od Ministarstva kulture. Projekt ” Moje pjesme moji snovi ” spoj je umjetnosti glazbe, filma i vina. Osim glazbenika, suradnica na projektu je i filmska hedonistica mag.soc. Donna Dodig koja se odlično snašla u ulozi moderatorice programa. U projekt su također uključeni predstavnici eno-vinske i gastro kulture. U 2023 godini koncertom ću obilježiti i 25 godina umjetničke karijere.

U razgovorima za medije, često ističete svoje početke i  jedinstvenu opernu divu Gertrudu Munitić koja Vas je nagovorila  da za njom krenete pjevati njene vokalize, nju imitirati.  Kako je bilo dalje? Vrlo ste obrazovani, školovali ste se  i izvan Hrvatske. Recite nam malo o svojim glazbenim počecima.

ODGOVOR: Odrastala sam u glazbeničkoj obitelji. Kod nas doma se oduvijek društvo okupljalo,veselilo, sviralo i pjevalo. Radost glazbe se osjećala u svakom kutku životu. Kao mala beba od 16 mjeseci do 4- te godine života živjela sam u Starom Gradu na otoku Hvaru i ljepotu glazbe doživljavala u crkvama  na pjevanim misama  i svečanom zvonjavom crkvenih  zvona koje i dan danas smatram najljepšim   zvukom. Bila sam jako razigrano , znatiželjno i vedro dijete  koje je voljelo već tada imitirati, pjevati. Primijetivši moj talenat, po povratku u Split moji roditelji, prosvjetni djelatnici su me upisali u glazbeni vrtić škole Josip Hatze.

Tu je počelo moje cjeloživotno glazbeno obrazovanje. Od četvrte godine sam na pozornici, od glazbenog vrtića nadalje obrazovanja; glazbena osnovna i srednja škola Josip Hatze (klavir i flauta), Umjetnička akademija u Splitu, te Međunarodna akademija u Rimu opernog pjevanja gdje sam i magistrirala. Uz glazbeno obrazovanje išlo je paralelno i ono opće tako da sam cijeli život išla dva vrtića, dvije osnovne, dvije gimnazije i na kraju završila dva fakulteta, profesor glazbe i magistar opernog pjevanja. Dnevni rasporedi su mi bili uvijek puni i organizirani, tako da sam bila aktivna u vanškolskim aktivnostima, glumi, plesu,  Lidranu te kao solistica dječjeg  zbora Srdelice u dobi od 10 godina nastupala sa festivalskim orkestrom u Splitu na Prokurativama. U dobi od 14 godina, doba puberteta osjetila sam ” neke nejasnoće” kod pjevanja visokih tonova i požalila se roditeljima. Oni, kao pravi pedagozi dobro su se informirali i organizirali mi susret sa opernom primadonom

Gertrudom Munitić koja je bila tako divna i u pauzi svog koncerta posvetila mi svoje vrijeme. Kada me zamolila da je imitiram , dogodio se “momentum” .Iznenađena da imam “taj drugi glas” u sebi, prirodni operni  ostala sam zatečena .Taj trenutak mi je zauvijek promijenio život i Gertrudi sam vječno zahvalna za to.

Zahvalna sam i svom rodnom gradu u kojem sam stekla svoje kako  glazbeno tako i kulturno obrazovanje .Za sebe mogu reći i  da sam “Dite” splitskog teatra, odrastala uz sve predstave baleta, drame i opere.Već kao diplomirana profesorica glazbe  iz Splita otišla sam u Rim na Međunarodnu akademiju opernog pjevanja gdje sam i  magistrirala. Za vrijeme svog boravka u Italiji, u Rimu, imala sam priliku pjevati pred Papom Ivanom Pavlom II te Benediktom XVI, te osvojiti prvu nagradu na prestižnom međunarodnom natjecanju   “Pacem in Terris”  talijanske nacionalne TV  kuće RAI.Moj put je iz Rima nadalje krenuo po svijetu. Promovirajući  glazbeni program i svoj CD Canzone Napoletana gostovala sam u zemljama Europe, Kanade, a u suradnji sa Moskovskim simfonijskim državnim orkestrom nastupala u prestižnim koncertnim dvoranama Austrije, Mađarske, Rusije te 2006.godine bila prvi umjetnik stranac koji je nastupao u Ruskom državnom kazalištu  u Soči. Surađivala sam sa velikim brojem umjetnika, kazališta, komornih ansambala iz zemlje i inozemstva, pjevala Bečki bal sa  Original Wiener Strauss Capelle Orchestra i sudjelovala u  organizaciji Bečkog bala u Zagrebu, 2017 i 2018 godine, pokrenula glazbene projekte u kamenolomu Cave Romane  u Vinkuranu.

U Canadian Opera Company, 2016 godine sudjelovala sam na međunarodnom projektu kao jedna od 10 pjevačica svijeta odabrana po specifičnoj boji svoga glasa.

Svoju karijeru sam usmjerila u pravcu koncertne pjevačice.

Na svojim nastupima uvijek imate glamurozne haljine. Tko je zadužen za Vaš stil? Kakvu garderobu volite nositi u slobodno vrijeme?

ODGOVOR: Već deset godina sam ambasadorica brenda Haljine Bariba koje s radošću nosim na svojim nastupima. Hvala im na povjerenju i podršci. Po prirodi svog životnog poziva imam tu privilegiju nositi lijepe haljine pa tako surađujem sa hrvatskim dizajnerima: Katarina Mamić, Ivana Jurić, Greta Gudelj, Calico Mood, Fashion Diva; u svakodnevnim  casual varijantama  kreacije Vibela i Botun, BRoth  te Mistic Exluziv i Viktoria Design. Za moj stil najzaslužniji je moj unutarnji osjećaj, onako kako se osjećam u toj kreaciji. Oduvijek mi je to bila “nit vodilja”.Rekli bi mi u Dalmaciji, imam svoj mot, svoj IN. Odrastala sam u obitelji, okruženju gdje se vodilo računa o ženstvenosti, pa tako i o garderobi.Moja nona je bila krojačica i do moje 18.te  godine sve mi je šila.Tako je to radila i mojoj mami i teti. Uvijek su bile elegantno sa stilom dotjerane. Dok je bio živ, postolar nono mi je izrađivao cipelice.Vjerujem da je sve to imalo utjecaja na današnje moje modne odabire, poput i npr.Hogl brenda kojeg rado nosim. Drugi djed bio je inženjer rudarstva te kao  direktor uvijek dotjeran  a  baka slikarica naive, umjetnica, sofisticirana. Mislim da sve u životu što radimo je umjetnost, pa tako i izrada odjeće i obuće, kao i umijeće nošenja istih.

A kakva je Vaša beauty rutina, koje kozmetičke tretmane najviše volite. Vi njegujete prirodnu ljepotu, što mislite o ekstremnim estetskim tretmanima koje voli mlade žene?

ODGOVOR: Volim lijepu i njegovanu kožu. Već nekoliko godina vjerna sam Afrodita cosmetici za lice i tijelo Također koristim i anti age serum za lice DrVivians. Od ove godine postala sam zaštitno lice Linico klinike za trajnu šminku, te se tako u Linicu prepustim s povjerenjem i za ostale kozmetičke tretmane lica, čišćenje, piling, masažu i dr. Vjerujem da se prirodna ljepota najbolje njeguje po principu manje je više. Estetski tretmani su sve prisutniji kod  žena, štoviše mnogima podižu samopouzdanje. Žene su osvijestile da žele sebi izgledati lijepe. Tu sada ističem da je ljepota uvijek u očima promatrača i koliko će se tko vidjeti extremnim ili ne isključivo je individualno. Ljepota je način na koji se odnosimo prema sebi i svijetu oko sebe . Potrebno je  također objasniti razliku između estetske medicine i estetske kirurgije. Moj prvi susret sa pojmovima estetske medicine i  estetske  kirurgijom bio je upravo zahvaljujući emisiji Celebrity  makeover u Poliklinici Medikol u Zagrebu kod doktorice Irijane Rajković sa kojom uspješno surađujem od 2018 godine. Autorica prve knjige na hrvatskom jeziku Estetska medicina dr. Elma Bunar, koja djeluje na relaciji Niza-Opatija nakon pregleda mog lica preporučila mi je i kod nje odlazim na  tretman biostimulacije, koji je dugoročan ali najbolji za potaknuti  prirodni poticaj razvoja kolagena u svrhu pomlađivanja  i održavanja svježine lica. Također kada sam u Opatiji odlazim na neinvazivne tretmane za lice i tijelo kod dr. Vivian Jurković estetic  medicine. Mogla bih reći da za sebe biram najbolje, kozmetiku i  renomirane  stručnjake međunarodne karijere kojima se prepustim s povjerenjem.

Ljepota žene satkana je od jako puno sastojaka, a najljepši je uvijek njeno samopouzdanje i ono čime zrači. Nešto je ipak i u kvalitetnoj kozmetici, posebno u godinama kad znamo što nam odgovara i što želimo. Dobila sam preporuku za hrvatski kozmetički brend – Fraktal Beauty i jako su me zainteresirali svojim inovacijama  . A to nije lako jer imam osjetljivu i zahtjevnu kožu.

Parfemi  koje volim su mirisa  Orjenta i Arabije. Montale Rosees i Aoud Leather, Amouage Dia ,Jadore

Miss Dior Rose. Parfemi su isto dio beauty rutine.

 

 

Kako izgleda život jedne operne dive u smislu njege glasa? Morate li svaki dan održavati glasnice, imate li posebnu prehranu za održavanje glasa? Kakvu glazbu slušate privatno, što Vas posebno inspirira.

ODGOVOR: Istina je da se 80% našeg imunog sistema nalazi u želucu a znamo da Ljubav prolazi kroz želudac, pa tako i moja prema mom glasu. Sve je nekako povezano, dobre misli, dovoljno sna, kretanja bez stresa i prehrana koja ne opterećuje želudac. Vodim računa da sve uskladim. Med, limun, đumbir, ne zadimljeni prostori, ne bučni lokali i nadglasavanje te  naprezanje glasnica dok razgovaramo također utječe na kvalitetu tona kada se pjeva. Život pjevača podrazumijeva dosta discipline, kao kod sportaša. Nekada sam znala vježbati pjevanje i po 3 sata, “izrađivati” svaki ton. Očigledno su “mišići” zapamtili svoje funkcije jer kada pjevate  vibrirate cijelim tijelom. Zapravo bih rekla da je naše cijelo tijelo  glas, instrument poput npr. violine. Inspirativno mi je slušati instrumentalnu glazbu, misli odlutaju a “doleti”  kreativna ideja. Volim takve trenutke.

Vaš stas je zavidan!! Kako održavate svoju liniju?

ODGOVOR: Volim boraviti u prirodi , dugo hodati, odvojiti vrijeme za susrete sa sobom.Poslušati tišinu trave i  osjetiti mirnoću stabla. Uravnotežiti potrebe uma, duha i tijela.Već 6 godina prakticiram vježbe 5 tibetanaca. Meditacija i kontemplacija je također sastavni dio moga dana.Fascinantno je koliko se oslobodi energije kada se navikne organizam na ovakvu duhovnu higijenu.Iz pozicije unutarnjeg mira dolaze konstruktivna rješenja.Kao nadopuna fizičkoj aktivnosti liniju tijela također održavam u Dharma institutu za ljepotu čija sam ambasadorica već 4 godine.Posljednje dvije godine boravila sam u Lovranu i za vrijeme pandemije uvela sam sebi na “menu” autofagiju 16/8 i svakodnevno hodanje po 13 km , lungomare od Lovrana do Opatije i nazad.Upravo te dugačke šetnje u tišini i miru pomogle su mi da dobijem još  dublje uvide o onome što jesmo na ovom svijetu i koji je put od ambicije do smisla , koja je svrha svega. Odgovor je bio radost..Radost je mjerna jedinica za uspjeh.Sve što zapravo radimo jest da bi se osjećali radosni.Svatko bira svoj put, onaj put koji ga zadovoljnim čini, kako bi mogli osjetili punocu svoje autentičnosti.

Saznali smo da ste veliki zagovornik ljubavi, radosti i blagostanja u životu sebe i pojedinaca. Imate vrlo pozitivan stav o životu, i vrlo pozitivno djelujete na ostale. Kako to uspijevate uz sve obaveze i užurbanu svakodnevnicu?

 

ODGOVOR: Nije život što se događa  već kako mi gledamo na to, citat je sa kojim najviše rezoniram i djelujem u skladu s njim.U školi su nas učili o svemu, ali  najvažnije nisu : kako uistinu voljeti i što to ljubav jest..Nakon višegodišnje “potrage” za odgovorima  pronašla sam odgovor u sebi: Ključ je u osjećaju.Naše misli su pokretač ali stvarni motor svih naših akcija su osjećaji .Osjećajima su potrebni prostor i vrijeme , mir  i zato ih ne vezujem za užurbanu svakodnevnicu.Što je jasniji životni osjećaj to jasnije vidim što ide uz mene a što ne jer nitko ne može da nam da osjećaje samo može da ih probudi u nama.   Osoba u našoj blizini je dar koji nam pomaže da stvorimo svoje osjećaje.Ako želite da druga osoba otvori srce prvo otvorite vi svoje.Ako želite da sa nekim poboljšate odnos prvo poboljšajte sa samim sobom, ako želite da osjetite više ljubavi , volite sebe više, upoznajte se, prihvatite, poštujte,vjerujte sebi više ako želite osjetiti više povjerenja. Sve počinje od nas u nama a druga osoba je naše ogledalo. Samo srce može dobro vidjeti jer suština za oči ostaje skrivena… U konačnici svi težimo istom voljeti i biti voljeni  i to je Istina.

Naše tijelo je jedini  hram u kojem živimo.; .Ono zna najbolje. Potrebno je osluhniti ga, biti  nježni prema sebi; suosjećajni. Zastanite; udahnite i izdahnite, osvijestite i zavolite sve dijelove sebe, naučite si ugađati, razmaziti .. živite iznutra prema van..

Nedavno ste bili na promociji knjige „ Boginja ljubavi „ Možete li izdvojiti trenutke koji ćete pamtiti ili neke zanimljive citate. Sigurno je knjiga preporučeno štivo za naše čitateljice.

ODGOVOR: Put Boginje ,Buđenje Boginje   Daniele Uzelac  pratim već od 2016 godine. Još u vremenu dok sam  čitala drugu  Ritam Boginje imala sam osjećaj da sjedim sa Danielom i razgovaramo o knjizi.Osjećaj mi je govorio da cu je  jednom upoznati i to joj reći.Tako je i bilo lani 2021 godine u Opatiji kada sam na našem susretu imala dojam kao da je poznajem već godinama.Uslijedili su potom jos mnogi zajednički trenuci druženja i razgovori o knjigama koje su mi potpuno osvijestile drukčiju paradigmu muško ženskih odnosa sa naglaskom na probuđenoj boginji onoj izvornoj ženstvenosti ljepoti i nježnosti .” ti samo budi u miru, u miru cvjeta ljubav, u ljubavi cvjeta strast,u strasti cvjeta stvaranje”..moj omiljeni citat kojeg sam integrirala u sebe, kao i sva ostala “posuđena” znanja iz knjiga primijenila u svakodnevnom životu.  Veliki mi je kompliment da sam bila  jedna od promotorica njene 4.knjige Terra Magica izdavače kuće Beletra.

Živite zahvalnost, djelujte iz oprosta, prihvačanje, razumijevanja,tako se oslobađa put do autentičnosti.

Pripremate li neke druge sadržaje uskoro u svojoj karijeri ?

ODGOVOR: Pripremam naravno, KULTURNE KREATIVCE.Svatko ima barem jedan talenat da  ga podijeliti sa svijetom i sve više svjedočim expanziji talenata koji se međusobno povezuju putem svoje  kreativnosti.Ja ih zovem kulturni kreativci jer zaista čine ovaj svijet boljim mjestom za življenje.Uskoro o tome više .

I za sam kraj, moram spomenuti da ste nedavno bili u Grazu, gdje ste službeno primljeni u red Dama Odreda Sv. Georga; Europskog reda kuće Hapsburg – Lotingen. Moje čestitke na tome!!

Možete li čitateljima otkriti više o tome ?

ODGOVOR: Hvala Vam! Službeni prijem u red Dama reda Svetog Jurja dinastijski viteški red, Habsburško Lotarinške carske i kraljevske kuće. Dogodio se na preporuku Dama i Vitezova kao priznanje za moju  humanitarnu  djelatnost u Hrvatskoj, posebno u projektu za laringektomirane osobe “Glasom od srca za osobe bez glasnica” kojeg su Dame i Vitezovi Sv. Jurja iz Graza, Beča , Mađarske i  Hrvatske prvi podržali te prepoznali  značajnim za Europu. Riječ je o europskom i neopolitičkom viteškom redu kojeg je osnova Otto von Habsburg a veliki meštar je nadvojvoda Karl von Habsburg. Viteški Red koji podržava povećanu potrebu između zemalja srednje i jugoistočne Europe. Posvećen je kršćanstvu i ujedinjenoj samouvjerenoj Europi. Prijem je izgledao jako svečano i zaista je čast biti Dama reda Svetog Jurja, carske i kraljevske kuće, stoljetne  dinastije Habsburg koja se vodi pod načelom ” živjeti i pustiti druge da žive”  koje se odnosi na etničke skupine, narode, manjine, vjere, kulture i jezike. Biti će lijepo jednoga dana pričati unucima da im je baka Antonella  bila Dama  carske i kraljevske kuće Habsburg,dinastije o kojoj smo učili svi  iz povijesti. Kolijevka kulture jest Europa. Drago mi je da sam u mogućnosti sa  svojom glazbenom umjetnošću i  djelovanjem  kroz projekte   doprinijeti očuvanju kulture Europe  i kao Dama viteškog reda Svetog Jurja.

Za kraj bih istaknula  i pjesmu

Violina pjesma link; https://www.youtube.com/watch?v=mMMa4Sfnd3M

 

Pjesma izražaja arhetipa, duboke ženstvenosti/tijelo/žena, violina

 

Draga Antonela, u ime tima Abeceda ljepote hvala Vam prvo na sudjelovanju u emisiji Celebrity makeover , na pjevanju koje je uveličalo naš nedavni event te na ovom  zanimljivom razgovoru. Veselim se suradnjama koje su pred nama !!

 

Razgovor vodila: Draženka Pleško

 

Povezano

blefaroplastika

Blefaroplastika

U razgovoru sa dr.Ivonne Žgaljardić  razgovarali smo u njezinom Centru estetske kirurgije dr. Žgaljardić u Opatiji na Novoj cesti 46b. Ovaj put tema razgovora bila je