SICILIJA – SREDOZEMNI OTOK MIRISNIH AGRUMA I VULKANA

„Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača.“ – Ibn Battuta, najveći putnik svih vremena

U svojoj putopisnoj reportaži vodim vas  na jug Italije, točnije na Siciliju, koja iako južnije nije i tužnije. Temperamentna, razigrana, intrigantna, surova i romantična, jednom riječju svoja, bez koje, po riječima slavnog Goethea, Italija ne bi imala dušu.

Odiše predivnom prirodom, bogatom i raznolikom kulturom i tradicijom, zanimljivom poviješću i ukusnom kuhinjom.

Stoga spakirajte kofere i krećemo na najveći otok u Sredozemnom moru jer Sicilija ima ponudu kojoj je teško odoljeti!  Udaljena svega dva sata zračnom linijom od Zagreba, Sicilija je otok s dušom i karakterom, prožeta mješavinom kultura, unikatna u svojoj raznolikosti, burnoj prošlosti, panoramskim vidicima i prirodnim ljepotama, a sve pod budnim okom stare dame i ljepotice vulkana Etne koja svako malo pokazuje moć izbacivanjem lave, kamenja i pepela… Zbog svog strateškog položaja na raskrižju morskih putova, kroz povijest, oblikovana je spletom različitih kultura – Grka, Rimljana, Kartažana, Gota, Normana, Francuza, Španjolaca i drugih. Posjetila sam je sredinom travnja i u četiri dana mojeg boravka na ovom veličanstvenom otoku izmjenjivala su se sva godišnja doba – od  pretoplih sunčanih dana provedenih u kratkim rukavima, zatim kišnih i vjetrovitih, sve do onih prožetih snijegom na najvišem aktivnom vulkanu u Europi – Etni.

Jeste li znali da s ovoga šarmantnog otoka potječu brojni poznati umjetnici, književnici, arhitekti, političari i sportaši,  a izdvojit ću svima poznate Arhimeda, Luigija Pirandella i Marija Balotellija?!

Jeste li znali da je Sicilija autonomna talijanska regija sa svojom zastavom dijagonalno obojanom žuto crvenom bojom, gdje žuta predstavlja Corleone, a crvena Palermo?! U sredini se nalazi simbol triskeliona ili trinacrie koji simbolizira trojstvo, zajedno s glavom Gorgone čiju kosu čine zmije, a iza koje se nalaze tri noge svijene u koljenu, simbolizirajući trokutasti oblik otoka koji se sastoji od tri velika rta jednako udaljena jedan od drugoga i koji su se nazivali Pelorus, Pachynus i Lilybaeum.

Poznata je i po kultnom filmu „Kum“ i mafijaškoj obitelji Corleone iz sela Corleone u kojem nije snimljena niti jedna scena u navedenom filmu jer je u vrijeme snimanja Corleone bio previše moderan pa se redatelj Coppola opredijelio za druge lokacije snimanja.

Vraćam se na opis puta na ovaj gostoljubivi otok koji je totalno drugčiji od razvikanoga sjevera, modnih prijestolnica i skijaških izletišta, turističkih mjesta poput Cinque Terre, Elbe i drugih inih mjesta, koji je više domaćinskiji, narodniji, skromniji, topliji, iskreniji…

Sletjevši u Cataniju, uputila sam se u Siracuzu, grad za sve ljubitelje povijesnih znamenitosti s grčkom atmosferom. Rodni je grad matematičara i fizičara Arhimeda. Stari i najljepši dio grada smješten je na otoku Ortigia koji je mostom spojen s kopnom tj. novijim dijelom. Siracuza je uvrštena na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

U neposrednoj blizini Siracuse nalazi se Dionizijeva špilja, poznata kao Dionizijevo uho, jer otvor na njezinom ulazu ima oblik uha. Prema legendi, grčki bog vina Dioniz ovu je špilju stvorio i koristio kao zatvor u kojem je zahvaljujući odličnoj akustici mogao prisluškivati zatvorenike.

Idući dan obišla sam sicilijansku prijestolnicu Palermo. Grad leži na morskom rubu plodne udoline Conca d’Oro (Zlatna školjka) nad kojom se diže planina Monte Pellegrino. Naziv Zlatna školjka dobila je zbog zlaćane boje agruma u udolini i pijeska kojeg je vjetar iz zaljeva nosio na planinu i koji je svjetlucao na sunčevim zrakama. Nažalost kako je bilo oblačno to nisam doživjela ali vjerujem da će netko od vas koji ovo sada čitate imati više sreće od mene. Mnoštvo kulturnih znamenitosti, predivnih trgova, velebnih neoklasicističkih građevina, širokih avenija ali i malih uskih uličica kako bi ih u Dalmaciji nazvali „kaleticama“, daje neodoljivi šarm i toplinu gradu.

Nastavak reportaže o Siciliji pročitajte u sljedećem broju u kojem vam donosim opise i doživljaje iz ostalih mjesta koje sam posjetila na ovom predivnom otoku, a doznajte i kako nas je dočekala Etna te što me oduševilo od talijanske gastronomije i bogatstva tržnice.

Autor teksta i slike: Sandra Brambilla

Povezano

blefaroplastika

Blefaroplastika

U razgovoru sa dr.Ivonne Žgaljardić  razgovarali smo u njezinom Centru estetske kirurgije dr. Žgaljardić u Opatiji na Novoj cesti 46b. Ovaj put tema razgovora bila je