Kraljevo – s premijere

kraljevo

“Gostionice, domjenci, sijela, proslave, kupice, špriceri, kratke, duge, štrukane riječi, škropec cinizma i dvije kocke deračine, loše fore s konobarom i beskonačni nizovi riječi koje teku, teku i teku, kao minute i sati koji u međuvremenu prolaze. Puše se gulaši vrti se politika, spominju se prijatelji i neprijatelji, ubija se vrijeme. Zanimljiv izraz – “ubiti vrijeme”.

Potrošiti ga na nevažne stvari, do iduće važne. Prolaze godine, pa i desetljeća, pa evo i stoljeće. Kraljevo je. ”

Dio je sadržaja koji najavljuje Krležino Kraljevo koje je nakon 54 godine ponovno u Kazalištu Gavella premijerno prikazano 29. veljače 2024., u režiji Krešimira Dolenčića.

Krešimir Dolenčić rođen je 1962. godine u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju, srednju glazbenu školu i Akademiju dramske umjetnosti. Dosad je režirao više od 60 djela glazbenog kazališta (opera, mjuzikala, dramskih predstava u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kini… a za svoj rad nagrađen je mnogim nagradama. A primio je i nekoliko odlikovanja. Osim kazalištem, bavi se i osmišljavanjem te režijom raznih manifestacija, otvara i zatvara svečanosti, režira koncerte. Redoviti je profesor na odsjeku gluma, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kraljevo

Kraljevo je još jedno u nizu vrhunskih dijela koje režira Dolenčić a prava je “scenska groteska koja nameće pomisao na svijet stvaran i nestvaran u isti mah”.

Tekst  je intenzivan i dinamičan, scena je puna ansambla, rekvizita, dima, improvizacije vatre, groblja. U noći sajmišnog veselja isprepleću se sudbine likova s ruba društva, likova koji umnogome jesu, ali i nisu živi. Mješavina svijeta, mrtvih i živih, sajma i groblja, veselja i smrti. Savršeno je Krležino djelo koje se dugo očekivalo a od kojeg se puno i očekivalo.

Opravdano kvalitetno na sceni je čak osamnaesteročlani glumački ansambl kojeg čine: Filip Križan, Enes Vejzović, Darko Milas, Lara Nekić, Boris Svrtan, Ivana Bolanča, Amar Bukvić, Martina Čvek, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Mada Peršić, Ivica Pucar, Janko Rakoš, Siniša Ružić i Antonija Stanišić Šperanda.

U kolopletu života i smrti našao se Filip Križan, a njegovu djevojku koju nikako ne može napustiti. Anku tumači glumica Lara Nekić kojoj  je ovo prva glavna uloga, a prva  je ovo krležijanska uloga i Enesa Vejzovića.

Dramaturgiju predstave potpisuju Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić. Skladatelj i oblikovatelj zvuka je Stanko Juzbašić. Scenografi su Deni Šesnić i Marta Dolenčić, kostimografkinja je Tea Bašić Erceg. Koreografkinja Silvia Marchig, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a znanstveni suradnik Vid Balog.

Tim Abeceda ljepote na premijeri

Tim Abeceda ljepote na premijeru je stigao po pozivu glumice Antonije Stanešić Šperande. Koju smo vidjeli u našim emisijama i eventima.  Svojoj likom savršeno opisuje sve zadano, od građanke do žene na rubu. Vrlo spretna u svojim izvedbama Antonija je pokazala i zavidne vokalne sposobnosti.

Predstava i danas savršeno opisuje hod po rubu društva, cinizam i zavist. Te ljudi koji nas okružju svakodnevno i glume da su nešto a zapravo je sve isprazno i najčešće bez pokrića.

Svi koji želite pogledati predstavu koja svojim scenskim i izvedbenim dijelom, iako idejom iz davnine, savršeno uprizoruje današnje stanje,pogledajte raspored predstave Gavelle. Sigurno će vas bar na sat i 40 minuta odvesti u mislima tamo negdje daleko prije sada i daleko ispred sada.

 

Povezano

kraljevo

Kraljevo – s premijere

“Gostionice, domjenci, sijela, proslave, kupice, špriceri, kratke, duge, štrukane riječi, škropec cinizma i dvije kocke deračine, loše fore s konobarom i beskonačni nizovi riječi koje teku,

blefaroplastika

Blefaroplastika

U razgovoru sa dr.Ivonne Žgaljardić  razgovarali smo u njezinom Centru estetske kirurgije dr. Žgaljardić u Opatiji na Novoj cesti 46b. Ovaj put tema razgovora bila je