Zdenka Kovačiček Biografija

Na vrhu hrvatske glazbene scene nalazi se već 60 godina, a ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Jedna je od najboljih hrvatskih jazz-rock pjevačica i izvođačica bluesa, a često ju nazivaju i prvom damom jazza. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama. Vješto prelazi granice žanrova i osvaja podjednako jazz i rock publiku i kritiku. Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje prošlogodišnje reizdanje njezinog prvog albuma iz 1978., nedavan odabir pjesme “Elektra” za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrada jesme Frka,koja ima preko 18 miliona pregleda na youtubu.

PORINA  ZA ŽIVOTNO DJELO DOBIVA  PROŠLE GODINE,a album Konstatacija jedne mačke,nominiran je za Rock album 2021.godine.

Karizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček u 60 godina karijere ispričala je brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i izričaje te osvojila pozornice glazbenog teatra, ne mareći pritom za trendove. Uz nezamijenjivi talent i strast za glazbom, Zdenka oduvijek ima i “ono nešto” što se rijetko nađe. Uvijek je vjerna sebi. Istovremeno je glazbeno suptilna i odvažna, stabilna i znatiželjna, sigurna i uzbudljiva. Granice su za nju bile i ostale nepoznanica  – podjednako je svoje mjesto našla u Europi, Rusiji i Americi, kao i u različitim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje se i dalje glazbeno nadograđivati. 

Nazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama.  Njezine pjesme iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina opet bivaju nanovo otkrivene i korištene u novim kontekstima, predstavljajući Zdenkine ranije radove mlađoj, urbanoj publici. Prvi album iz 1978. godine, jednostavno nazvan “Zdenka Kovačiček”, prošle godine reizdan je diljem svijeta pod epitetom “rijetke i iznimne ploče”, a nedavno je stigao i do svjetskih modnih pista – “Elektru” sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld izabrao je kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Također, pjesmu “Mali crni brat” s istog albuma obradili su  Dementronomesi, a naslovnu pjesmu s albuma “Frka” iz 1981. još jedan popularni domaći sastav – Nipplepeople

(na YT Frka official video ima preko 18 miliona pregleda)

Već 60 godina Zdenka Kovačiček suvereno vlada domaćom glazbenom scenom, ali i ostvaruje zapaženi međunarodni ugled. Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima “S ljubavlju, Janis” i “Ella i Marilyn”. Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Među ostalim priznanjima, dodijeljene su joj Nagrada Elle za životno djelo, Večernjakova ruža za glazbenika godine, Porin u kategoriji najboljeg ženskog vokala , Nagrada za povijesni doprinos Hrvatskoj blues sceni.,a ove je godine nominirana za Zagrepčanku godine.

Od zvijezde BOOM – festivala preko uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom do suradnje s mladim Markom Tomasovićem i “Žene za sva vremena” Zdenka sa svakim desetljećem još jače utvrđuje svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbene scene. Tijekom karijere ostvaruje i niz uspješnih i različitih suradnji sa stranim glazbenicima, ali i velikim skladateljima i glazbenim imenima s ovog područja. Nastupa po svjetskim jazz klubovima, u Rusiju se vraća čak 25 puta, a u Americi  predstavlja jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, “Love Is a Game”. Do sada izdaje 17 albuma i nebrojeno kompilacija.

„…prisvajali su je poklonici rocka i jazza, vrijedila je kao siguran pogodak na svakoj smotri bluesa i soula, izlazila je na pozornice glazbenog teatra, sakupljala nagrade i bila proglašavana najboljim ženskim vokalom u državi. Publici i producentima odgovarala je jedino argumentima svog glasa čija se ekstrovertna crta doticala jazz artikulacije Dinah Washington, rhytm-and-blues manirizama Ette James, i smione, često riskantne Pirotehnike Janis Joplin…“ – Dražen Vrdoljak